Èn ting ad gangen

Kender du dette scenarie? Du står i køkkenet i gang med at tilberede aftensmad. Måske har du familie eller venner i nærheden som indimellem kommer ind eller sidder med i køkkenet for at snakke imens du laver mad. Er der børn i din hustand, skal der måske lige løses en konflikt eller fjernes tyggegummi fra en hår tot. Du føler derudover ikke helt at du blev helt færdig med dit arbejde inden du fik fri, så du åbner lige din computer eller også vil du lige tjekke op på dagens nyheder eller dagens Instagram opslag via din smartphone. Maden skal simre lidt, så du smutter også lige hurtigt ud og sorterer vasketøj og sætter en vask over, og pludselig slår det dig at du mangler nye sokker, så du må ind og gå online igen og bestiller nye sokker - og pludselig brænder maden på.

Ovenstående scenarie er ikke mig ukendt, det sker ind imellem, og lur mig om ikke du kan genkende billedet eller noget der minder om. Jeg ved ikke hvordan det er blevet således at multitasking skal blandes ind i mit private liv, men det er sådan det er og indimellem tager det så meget over at jeg pludselig mister overblikket og nærmest ikke kan huske hvad jeg startede med at gøre. Jeg tænker den måde at skynde sig at nå mest muligt på kortest tid, og udnytte enhver åndehul til noget effektivt er et aftryk fra vores til tider hektiske og målrettede arbejdsliv, som lige så langsomt har sneget sig ind som en forstyrrende parasit i vores privatliv. Det er for noget blevet mere reglen en undtagelsen at tilgå gøremål på den måde, men jeg er ked af at slå den effektivitetsmodel ned, for der kommer INTET godt ud af at multitaske, INTET!

Når vi forsøger at navigere med mere end én ting ad gangen, mister vi fokus. Vi mister overblikket over den enkelte ting, og kommer nemmere til at begå fejl. Og vigtigst af alt, for fejl kan der rettes op på, du mister fuldstændigt nærværet til det du laver, til dem der er omkring dig og også dig selv. Ingen kan blæse og have mel i munden på samme tid – husk det.

Når du skynder dig at jonglere gennem hverdagen og har fokus på målet mere end processen, mister du konsensus. Du mister essensen, øjeblikket, farverne, duftende og formerne. Du går ganske enkelt glip af nydelsen. Jamen, jeg har så travlt tænker du så nok. Det er i sin rene form et spørgsmål om kvantitet frem for kvalitet. Og indledende beretning har aldrig være kvalitet for mig. Jeg bliver stresset, kortluntet, vrisser af mine nærmeste og jeg kan føle mig helt udmattet bagefter.

Så, helt nærliggende. Hermed en invitation. En kærlig invitation om kun at gøre ÈN ting ad gangen i en hel time. Ikke tjekke mobil mens du ser tv, men se tv. Ikke vaske tøj mens du laver mad, men lav mad. Ikke gør brusekabinen ren mens du tager bad, men tag et bad. Bare én ting ad gangen.