om restorativ yoga

Hvad er restorativ yoga

Restorativ yoga er en særlig blid yogaform, der kan hjælpe dig med at afspænde din krop og gøre plads til healing, og samtidig give dig mental ro og åbne for et større nærvær til både dig selv og omverden. Denne praksis tager afsæt i en holistisk filosofi om at støtte og tid, er omfavnede og healende for både din krop, sind og din sjæl. I praksis anvender vi bløde og støttende yoga tilbehør som pøller, tæpper, blokke og øjenpuder, der skal hjælpe din krop til at slappe endnu bedre af i de dybdeafspændende hvil.

De restorative stillinger er primært liggende, og du lejres med al den støtte du og din krop har brug for, således at du trygt kan lade dine muskler at slappe af og herved invitere de dybe spændinger til at slippe sit tag. Når du hviler vågen uden anden bevægelse end dit åndedrag, vil din puls langsomt falde og der åbnes for en forbedret ilttilførsel rundt til dine vitale kropsdele og herved boostes din kropslige restitution. Når vågen hvile opstår, falder også dit åndedrag til ro og dit nervesystem vil få gode vilkår til at balancere stress og angstlignende tilstande. Hvilende yoga åbner op for en særlig stilhed i kroppen, og alt hvad du går og gemmer indeni af følelser, oplevelser og minder, vil endelig få taletid.

Restorativ yoga mod stress, angst og depression

I og med at den restorative yoga afspænder og healer hele dig, er denne yoga praksis særligt egnet til at støtte op omkring mange af de ubalancer vi lever med i det 20. århundrede af fx. stress, angst og depression. Når vi ikke har det godt, lever med uro og traumer inde på livet, sætter mental overbelastning sig næsten altid som smerter eller ubehag i kroppen. Derfor er det alt afgørende for os menneskers healing at vi netop øjner og omfavner livets ubalancer i både sindet og i kroppen. Det er efterhånden en sjældenhed at disse to ting ikke følges ad, heldigvis.

De restorative yoga øvelser kan stå alene som en enkelt afspænding eller som afslutning på en aktiv yoga klasse, eller de kan sekvenseres til en længere restorativ yoga praksis. Med kendskab til hvordan de forskellige stillinger kan hjælpe til at åbne forskellige spændte kropsdele og viden om hvordan denne praksis beroliger vores nervesystem, kan de hvilende stillinger sammensættes til sekvenser særligt tilpasset mennesker med konkrete ubalancer. Der er stillinger der afhjælper muskelspændinger fra stress og giver jordforbindelse, der er stillinger der støtter angst og giver tryghed og der er stillinger der omfavner tristhed og giver lethed.