Hvad er hvileterapi?

Hvileterapi er en særlig blid form for kropsterapi, der i al sin enkelthed går ud på at arbejde terapeutisk med din krop gennem hvile og øvelser i nærvær. Hvor klassisk kropsterapi består af alt fra blide tryk til mere pulserende massageteknikker, er hvileterapi som udgangspunkt en berøringsfri behandlingsform med undtagelse for den berøring der må opstå under lejring i hvilestillingerne. Det umiddelbare kropslige, mentale og psykiske arbejde, foregår i hvileterapien via dig selv, med vejledning og støtte fra hvileterapeuten eller i dit eget rum alene alt efter hvad du har brug for. Hvileterapi kan nemlig både praktiseres som supplement til f.eks. samtaleterapi ved en psykolog for at inddrage kroppen i dit psykiske og mentale arbejde eller du kan tage hvileterapien i egen hånd, og gå på opdagelse i denne blide og lettilgængelige egen terapi, når det passer dig og når du har brug for det.

Hvad enten du lader dig guide af en hvileterapeut eller selv praktiserer, er fokus i særdeleshed på at det er dig der bestemmer både fokus, tempo og dybden af terapien. På den måde vil du ret hurtigt opnå en følelse af at du tager ejerskab over din egen healing og dit velvære, og praksis vil derfor ikke kun være healende og vække dit nærvær til livet, men du vil også langsomt begynde at mærke en indre styrke med øget bevidsthed om dine egne grænser, dine behov, dine livsværdier og dine drømme for livet. Hvileterapi er en vidunderlig og altomfavnende livspraksis, der kan støtte dig gennem svære perioder med stress, angst, sorg, tristhed og andre tunge livsvilkår. Men hvileterapien kan også hjælpe dig med at vække et indre liv, give dig mere energi og åbne for kreativitet og støtte dig i dine relationelle forhold og sociale færdigheder.

Afspænding, indre ro og nærvær med hvileterapi

Hvileterapien består mere metodisk af principperne fra den restorative yoga, åndedrætsterapien og meditationsøvelser. Helheden og effekten af hvileterapien opnår du helt klart bedst, hvis du på ligeligt vis inddrager alle tre praksisser, giver dem lige meget opmærksomhed og selvfølgelig praktiserer dem i samme rækkefølge som de er nævnt. Og rækkefølgen i særdeleshed er ganske vigtigt i hvileterapi, for afspænding sker bedst ved hjælp af åndedrættet, og åndedrættet hjælper til at skabe din indre ro, og din indre ro giver mulighed for at åbne dig for klarhed og nærvær gennem meditationen. De tre praksisser, som her er samlet i én, kræver også hver for sig en vis portion tålmodighed, tillid og åbenhed, så hvis du ikke er vant til at praktisere denne form for terapi, er det anbefalelsesværdigt at du starter med én ting ad gangen. Start med at gøre dig bekendt med den hvilende yoga, udfør de specifikke åndedrætsøvelser for sig, og tilføj først de meditative øvelser når du føler dig tryg ved din afspænding og hvilen i sig selv.

Så hvad sker der egentlig i hvileterapien og hvorfor er denne praksis så unik? Gennem den hvilende yoga får du mulighed for at hvile din trætte, ømme og måske fastlåste krop. Med støttende elementer vil du opleve at det føles trygt at slippe dine muskler og tillade dig selv at hvile frit. Hengivelsen til denne form for hvile kan være både svær og overvældende, og hertil vil du gennem de særlige åndedrætsøvelser kunne hjælpe din dybe hvile lidt på vej. Din vejrtrækning er enestående og ganske kraftfuld. Den kan bevidst anvendes til at slippe og forløse, samt til at berolige og balancere dig. Når du i hvilen mærker denne balance og dybe ro, vil der opstå en særlig stilhed. I den stilhed har du mulighed for, igennem meditative øvelser, at vende din opmærksomhed indad mod de følelser, stemninger og billeder der bor i dig, og som kan blive dit kompas til at navigere mere personligt og autentisk i dit liv. Dit nærvær til dig selv og livet er din største styrke, og derfor vil hvileterapi ikke kun efterlade dig afspændt, rolig og indsigtsfuld, men også stærk og fri.

Hvor kan jeg få hvileterapi?

Hvileterapi er en unik terapiform, som jeg har arbejdet på og udviklet gennem de seneste par år. De hvilende yogastillinger er nøje udvalgte efter de behov jeg har erfaret er mest efterspurgte, og ligeledes er de til tilhørende åndedræts- og meditationsøvelser. Der er udarbejdet helt særlige hvileterapi programmer, som jeg håber at kunne introducere dig for igennem en forventet bogudgivelse i slutningen af 2021. Du kan derfor kun booke sessioner i hvileterapi hos mig i Aarhus, men forventeligt bliver det også snart en mulighed at tage en hvileterapeut uddannelse, i håbet om at du kan finde hvileterapien rundt om i landet.